top of page

5 dažniausiai užduodami klausimai apie SUP sportą

Irklenčių sportas pasaulyje pradėjo sparčiai plisti prieš beveik šimtmetį, tuomet ši pramoga iš standartinio būdo keliauti iš taško A į tašką B arba žvejoti, pradėjo po truputį transformuotis į sportą, kurio metu taisyklingai plaukiantis irkluotojas įdarbina visus kūno raumenis.

Šiai pramogai vis labiau populiarėjant ir didėjant susidomėjimu ja Lietuvoje, paruošėme atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie irklenčių sportą.

  • AR IRKLENTĖS SAUGUS SPORTAS?

Irklenčių sportas yra itin saugi pramoga, tačiau, kadangi sportuojama ant vandens, svarbu nepamiršti, kad reikalai gali pasisukti netinkama linkme labai greitai ir ne visuomet tai priklauso nuo jūsų. Būtent todėl prieš lipant ant irklentės svarbu žinoti visus saugumo reikalavimus, įvertinti vandens telkinį, pasikonsultuoti su instruktoriumi, atsižvelgti į orų prognozes bei būti pasiruošus reaguoti greitai.

Prieš plaukimą būtinai išsiaiškinkite, kokie faktoriai gali turėti įtakos jūsų saugiam pasiplaukiojimui, mat jau iš anksto turite žinoti, kaip elgtis nelaimingo atsitikimo atveju, kad jam įvykus, galėtume greitai reaguoti ir imtis atitinkamų veiksmų.

  • AR SUNKU IŠMOKTI VALDYTI IRKLENTĘ?

Išmokti plaukti irklente yra ganėtinai lengva. Šis sportas yra universalus ir puikiai tinka įvairaus amžiaus, kūno sudėjimo ir fizinio pasirengimo žmonėms. Ar lengva išmokti valdyti irklentę, priklauso ir nuo įrangos, kurią naudosite jau patį pirmąjį kartą. Teisingai parinkta irklentė, irklas bei saitas padės išmokti mėgautis pramoga greičiau. Įrangos įvairovė yra itin didelė, būtent todėl irklenčių sportas yra laikomas nesunkiai išmokstamu.

Žinoma, norint įvaldyti irklenčių sportą, tai užima laiko, tačiau daugelis pradedančiųjų jau pirmąjį kartą užlipę ant irklentės su instruktoriaus pagalba ramiame vandens telkinyje geba atsistoti ir irkluoti.

  • KIEK LAIKO UŽTRUNKA IŠMOKTI PLAUKTI IRKLENTE?

Irklenčių pramoga susideda iš kelių pagrindinių dalykų - pusiausvyros išlaikymo, taisyklingo irklavimo. Be šių dalykų dar svarbu išmanyti saugumo reikalavimus. Pradedantiesiems rekomenduojame rinktis bent vieną irklenčių pamoką, kurios metu išmoksite taisyklingai irkluoti, teisingai nusinešti irklentę iki vandens telkinio. Jau pirmos pamokos metu plaukiantieji geba atsistoti ant irklentės laikantis visų saugumo reikalavimų.

Tai, kaip greitai išmoksite teisingos irklavimo technikos, yra labai individualu. Vieni išmoksta greičiau, kitiems prireikia daugiau laiko. Įprastai pagrindams išmokti rekomenduojama pasiimti bent penkias pamokas su instruktoriumi. Po to, įtvirtinus visas pamokos žinias plaukiojant savarankiškai, galima vėl susitikti su instruktoriumi pažengusių pamokose ir pasitikrinti, ar yrio technika yra tikrai teisinga, ar neišsiugdėte netinkamų įpročių, kurie trukdo efektyviai ir saugiai irkluoti. Tokiu atveju jausitės visiškai užtikrintai, nebegalvosite apie balanso išlaikymą ir galėsite visapusiškai mėgautis irklavimu.

  • AR BŪTINA MOKĖTI PLAUKTI PRIEŠ LIPANT ANT IRKLENTĖS?

Mokėti plaukti nėra privaloma, kadangi gavus tinkamą įrangą ir pradėjus mokytis irkluoti kartu su instruktoriumi, jis paaiškins, kaip teisingai užlipti ant irklentės, kokios įrangos detalės yra skirtos užtikrinti saugumą įkritus į vandenį. Dėl papildomo svorio ir storio gelbėjimosi liemenės apsunkina užlipimą ant irklentės, tad jos yra rekomenduojamos tik nemokantiems plaukti ar turintiems vandens baimę, kad įkritus į vandenį galėtų be streso pasiekti irklentę ir ant jos užlipti.

Gebantys puikiai plaukti neprivalo būti su gelbėjimosi liemene, tačiau privalo prie kojos prisitvirtinti saitą, kuris kritimo atveju neleis irklentei nuskrieti toli ir bus lengva ją prisitraukti arba priplaukti iki jos vos keliasi yriais.

  • NIEKADA NESTOVĖJAU ANT IRKLENTĖS, AR GALIU DALYVAUTI TURE?

Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo kelių veiksnių. Kokiame vandens telkinyje vyks turas? Ar prieš plaukimą bus pravedamas išsamus instruktažas, kurio metu papasakojama apie saugų atsistojimą ant irklentės, vandens telkinyje laukiančias kliūtis bei kitus su saugumu ir kokybišku plaukiojimu susijusius dalykus?

Turai būna įvairiomis upėmis, kai kurios būna sraunios, su daug kliūčių ir seklių vietų, kitos gilios ir plačios, beveik nereikalaujančios dažnai ir staigiai manevruoti. Jei turas vyksta ramiu ežeru arba plačia bei gilesne, be kliūčių upe, tuomet plaukti gebės dar ant irklentės nestovėję žmonės. Tuo tarpu upėse, kuriose laukia nemažai kliūčių, staigesnių posūkių, rekomenduojama dalyvauti tik pažengusiems irkluotojams, kadangi norint mėgautis plaukimu tokia upe reikia ant irklentės jaustis užtikrintai, nebegalvoti apie balanso išlaikymą, gebėti greitai pasukti irklentę atsiradus netikėtai kliūčiai. Žinoti kaip elgtis esant stipriai upės srovei, kuri greitai neša irklentę.

Tad pirmą kartą lipantiems ant irklentės rekomenduojame pradėti nuo irklenčių pamokų arba turų, kuriuose kartu plaukia ir instruktorius.

Jūsų saugiom pramogom ant vandens rekomenduojame:

RED Original termo gertuvė - termosas

Ši gertuvė išlaiko gėrimus karštus iki 12 valandų, o šaltus net 24 valandas. Patogi talpa (750ml) leis į kelionę pasiimti pakankamą vandens kiekį ar net kelis puodelius karštos kavos, jei keliaujate vėsesniu oru.

Tai itin patogi gertuvė, kurią galite ne tik pasiimti į krepšį, bet ir patogiai prisitvirtinti prie irklentės, kuprinės ar kitų kelionėje naudojamų daiktų, naudodami karabiną.

Gertuvę galite naudoti atsukdami arba plaukimo ar žygio metu gerti naudodami patogų sportinį dangtelį.


Žymės:

NAUJAUSI ĮRAŠAI
bottom of page