top of page

Trumpa irklenčių istorija


Plaukimas stovint žinomas nuo priešistorinių laikų, kuomet šalia vandens gyvenantys žmonės, naudodamiesi kartimi bei luotu, rąstu ar kanoja, keldavosi per upes ir kitus vandens telkinius. Lietuvoje, dar ir šiomis dienomis kai kuriuose Dzūkijos kaimuose galite sutikti senuosius upeivius su savo luotu ir kartimi plaukiančius žvejoti ar besikeliančius į kitą upės krantą.


Na, o pirmieji bangų gaudytojai atsirado Polinezijoje, kur bangų gaudymas buvo laikomas kultūros dalimi. Bangų gaudymas buvo naudojamas atliekant dvasinius ritualus. Lentos buvo gaminamos iš švento Koa medžio ir galėjo būti net iki 5 metrų ilgio. Privilegiją plaukti su didžiausia lenta turėjo genties vadas.


Tačiau modernioji irklenčių sporto istorija siejama su Havajais. 1940 banglenčių instruktoriai iš Waikiki Duke Kahanamoku ir Bobby AhChoy pradėjo naudoti irklus stovėdami ant savo banglenčių. Tokiu būdu jie galėjo geriau matyti savo mokinius ar besiartinančias bangas, kartkartėmis jie patys gaudydavo lūžtančias bangas pasinaudodami irklo pagalba. Po automobilio avarijos Bobby nebegalėjo atsiklaupti ar plaukti gulėdamas ant lentos, tad jis pradėjo plaukioti visuomet stovėdamas. Jo brolis bei tėtis prisijungdavo prie jo, ir taip gimė Waikiki paplūdimio berniukų legenda.


Iki pat 2004 SUP buvo tik havajiečių pramoga, kol Vietnamo karo veteranas Rick Thomas parsivežė vieną irklentę į Kaliforniją, ir šis sportas žaibiškai išplito. Tai buvo šviežio vėjo dvelksmas Kalifornijos paplūdimiuose, kurie buvo perpildyti banglenčių fanatikų, gaudančių bangas. Paplūdimiuose nebebuvo vietos pradedantiesiems, tačiau pasinaudojus irklu buvo galima pagauti mažesnes bangas, nuplaukti į mažiau užimtas vietas ir lengviau kontroliuoti kryptį. Neužilgo buvo suvokta, kad bangos nėra būtinas elementas, norint pramogauti ant irklentės. Taip gimė sportas, kuris vadinamas SUP (Stand Up Paddleboarding) su daugybe variacijų, tokių kaip: SUP joga, SUP Surf, SUP pilates ir kt. Tai greičiausiai augantis sportas Amerikoje, Europoje, Australijoje ir kituose žemynuose.

NAUJAUSI ĮRAŠAI
bottom of page