top of page

10 patarimų, kaip saugiai ir lengvai išmokti irkluoti

Dar prieš keletą metų Lietuvos paplūdimiuose pramogaujantys su irklentėmis buvo palydimi smalsiais žvilgsniais. Tačiau šiandien, dažniau matydami irklentes aplinkui, vis daugiau žmonių ryžtasi patys išbandyti šį sportą.


Kaip ir kiekvienas sportas, irklentės taip pat turi savo ypatumus ir specialią techniką, kuria reikėtų vadovautis plaukiant. Lengviausia šio sporto išmokti kuomet šalia yra kvalifikuotas instruktorius, galintis ne tik paaiškinti, bet ir vaizdiškai pademonstruoti kaip ant lentos užlipti, atsistoti ir saugiai plaukti. Bet jei visgi mokytis nusprendėte savarankiškai, pateikiame 10 patarimų kurių laikantis išmokti valdyti irklentę bus lengviau ir gerokai saugiau.

  1. Pasirinkite ramų vandens telkinį. Pradedantiesiems irkluotojams geriausia pirmosios patirties įgauti ramiuose, nedideliuose ežeruose. Patartina laikytis toliau nuo valčių ir laivų, taip pat saugotis nuvirtusių medžių.

  2. Stebėkite vėją. Visuomet įsivertinkite oro sąlygas dar prieš išplaukiant. Esant 6 metrų per sekundę ar stipresniam vėjui neturint tvirtų irklavimo technikos įgūdžių plaukti nevertėtų. Nepamirškite pasitikrinti ir vėjo krypties. Patartina visuomet iš pradžių irkluoti prieš vėją, o grįžti pavėjui. Tokiu būdu plaukdami į priekį atliksite sunkesnį darbą, o jei neapskaičiavę savo jėgų pavargsite, iš nugaros pučiantis vėjas padės lengviau grįžti į krantą.

  3. Visuomet dėvėkite saitą. Jūsų saitas, pritvirtintas prie kulkšnies, gali tapti gyvybę išsaugančia priemone. Nukritus nuo irklentės saitu nepritvirtinta lenta, įgavusi inercijos, vandeniu lekia itin greitai. Šiuo atveju neprisitvirtinus saito galimai laukia labai ilgas ir sekinantis plaukimas iki irklentės. Nepamirškite pristvirtinti saito prie kulkšnies dar prieš lipant ant savo irklentės ir dėvėkite jį viso plaukimo metu.

  4. Pradėkite klūpėdami. Visuomet pirmiausia ant irklentės įsitaisykite klūpimoje pozicijoje, pairkluokite bent keletą metrų nuo kranto ir tik tuomet mėginkite stotis. Taip sumažinsite kritimo riziką toje telkinio vietoj kur gylis yra labai mažas. Taip sumažinsite susitrenkimų į akmenis riziką kritimo atveju.

  5. Neplaukite per toli nuo kranto. Kartais su irklente galite irtis gerokai greičiau nei jums atrodo. Stenkitės nenutolti labai toli nuo kranto tam, kad pavargus netektų ilgai irtis jo link. Nepamirškite, jog laikytis per kelis metrus nuo kranto taip pat nėra saugu dėl kritimo ir susitrenkimo esant žemam vandens lygiui. Patartina laikytis ~15-20 metrų atstumu nuo kranto. Tiesiog stenkitės visuomet stebėti pakrantę ir dažniau keiskite judėjimo kryptį. Tokiu būdu nenuklysite per toli.

  6. Atidumas 360 laipsnių kampu. Plaukiant irklente visuomet būkite pasiruošę ir atidūs viskam, kas dedasi aplink jus. Stebėkite aplinką tam, kad nesusidurtumėte su kitais vandens naudotojais ar pastebėtumėte pasikeitusias oro sąlygas.

  7. Esant rizikai – grįžkite ant kelių. Jeigu irkluojant pamatote kliūtį ar prarandate pusiausvyrą visuomet lengviau išvengsite pavojaus pirmiausia grįždami į klūpimą poziciją. Tokiu būdu pažeminsite svorio centrą, taigi ir balansuoti ant irklentės bus kur kas lengviau.

  8. Pasikvieskite kartu plaukti draugus. Kartu plaukiantis asmuo ne tik suteiks saugumo jausmą, bet ir realiai pagelbės ištikus pavojingai situacijai. Pasikvieskite šeimos narį, draugą ar kolegą ir irkluokite kartu!

  9. Domėkitės irklenčių sportu. Daugiau žinių apie irklenčių galimybes bei saugumo suteikiančius aksesuarus, visuomet pravers. Prisijunkite prie pamokų, organizuojamų vietinės irklenčių mokyklos, pasidomėkite apie įrangos įvairovę ir irklenčių bei irklų skirtumus.

  10. Atsipalaiduokite. Irklenčių sportas tai ne tik puikus koordinacijos ir fitneso tobulinimo metodas. Tai taip pat išskirtinis būdas stebėti ir susilieti su gamta, atsipalaiduoti ir išvalyti galvą nuo per darbo dieną susikaupusių minčių bei rūpesčių. Jūsų pasitikėjimas savimi ūgtels kiekvieną kartą plaukiojant irklente ir vos po keletos bandymų šis sportas taps neatskiriama jūsų tvarkaraščio dalimi.

Irklenčių sportas yra puiki fizinio aktyvumo forma, kurią išbandyti gali kiekvienas. Kuo daugiau praktikuositės ir domisėtės, tuo lengviau, smagiau ir saugiau mėgausitės irklavimu. Na, o norėdami pirmuosius žingsius žengti tvirtai patariame pirmiausia prisijungti prie irklenčių pamokų, kurias veda kvalifikuoti, pasaulyje pripažįstamų irklenčių rengimo mokyklų ASI ar ISA, sertifikatus turintys instruktoriai.

Visą informaciją apie goSUP irklenčių pamokas galite rasti paspaudus čia.

NAUJAUSI ĮRAŠAI
bottom of page