top of page

Ką pasiimti su savimi plaukiant irklentėmis?

Lietuvoje irklenčių sportas vasaros metu kiekvienais metais vis labiau populiarėja. Šiomis dienomis pramogų ant irklenčių pasiūla yra pati įvairiausia, nuo pasiplaukiojimo mėgstamam ežere iki naktinio turo besigrožint povandeniniu pasauliu ar netgi ekspedicijų srauniomis pilnomis kliūčių upėmis.

Vienas iš irklenčių privalumų, kad jomis gali plaukti ir mažieji ir vyresni žmonės, o fizinis pasirengimas nėra svarbiausias rodiklis, kadangi veiklų įvairovė leidžia pasirinkti pagal savo fizinę formą labiausiai tinkančią veiklą.

Mėgaujantis bet kuria irklenčių pramoga, svarbu nepamiršti savo ir artimųjų saugumo, tad dalinamės patarimais apie įrangą ir svarbiausius daiktus, kurie yra privalomi plaukimo su irklente metu.

  • SAITAS

Saitas yra numeris vienas ir pats svarbiausias atributas saugumo užtikrinimui irkluojant. Jį būtina prisitvirtinti prie kojos (nesvarbu kurios) vos įsibridus į vandenį bei pasidėjus irklentę ir taip pritvirtintas jis privalo būti viso plaukimo metu. Saitų būna skirtingų, vieni tiesūs, kiti spiralės formos. Tiesūs saitai dažniausiai naudojami jūroje, o spiraliniai - plaukiojant vidaus vandenyse, tai upėse, ežeruose.

Viena saito dalis tvirtinasi prie kojos, kita prie irklentės. Kai kurie saitai taip pat turi žieduką, kurį stipriau truktelėjus saito spiralė atsikabins nuo lipnios, prie kojos pritvirtintos saito dalies, to gali prireikti siekiant išvengti kliūties, kuomet nėra galimybės saito nusiimti ar kitaip apeiti kliūties.

  • ASMENINĖ PLŪDURIAVIMO PRIEMONĖ

Asmeninė plūduriavimo priemonė dar kitaip žinoma kaip PFD (angl. Personal Floatation Device) yra neatsiejama priemonė irklavimo metu, kuomet asmuo nėra užtikrintas dėl savo plaukimo sugebėjimų, mat ši priemonė yra skirta išlaikyti žmogų virš vandens nelaimės atveju. Reiktų nesumaišyti gelbėjimosi liemenių su PFD, kadangi tai yra du skirtingi dalykai, atliekantys skirtingas funkcijas. PFD yra pačių įvairiausių tipų, tad labai svarbu tinkamai pasirinkti, kadangi nuo to priklauso, ar galėsite mėgautis irklavimu. Pasirinkus standartinę gelbėjimosi liemenę bus sudėtinga irkluoti, liemenė varžys rankų judesius, bus nepatogu sukioti galvą. PFD liemenės yra kompaktiškesnės, leidžia lengviau judėti ir nesiaurina matomumo lauko.

Svarbu atsižvelgti ir į tai, kad iš vandens užlipti ant irklentės, kuomet esate su liemene, bus sunkiau, kadangi teks užkelti ne tik savo svorį, bet dar ir kilstelėti krūtinę virš lentos tiek, kad ir liemenė būtų pilnai ant irklentės. Jei plaukiate su mažamečiu vaiku, kuris plaukti nemoka, jam specialiai pritaikyta liemenė yra būtina.

  • GERIAMASIS VANDUO

Kadangi irkluosite, labai tikėtina, jog sušilsite ir ištrokšite. Nesvarbu, ar diena vėsesnė ar karštesnė, visuomet užsiimant fizine veikla, net jei planuojate irkluoti visiškai lengvai, tik pasimėgauti, būtina su savimi turėti geriamo vandens. Net jei planuojate pasiplaukioti valandą, geriamas vanduo pravers, kadangi gali iškilti įvairių neplanuotų situacijų, galbūt užtruksite ilgiau nei ketinote, o gal pakils vėjas ir reiks irkluoti stipriau, tokiu būdu reiks daugiau jėgų ir greičiau ištrokšite.

Ypatingai karštomis vasaros dienomis labai svarbu organizme palaikyti tinkamą kiekį skysčių, kad nekiltų pavojus jums ar artimiesiems, tad net jei plaukiate vos vieną valandą, su savimi turėkite gertuvę su vandeniu. Įsitikinkite, kad gertuvė sandari ir ją paprasčiausiai užsikiškite už irklentės priekyje esančių virvučių. Rekomenduojame turėti termo gertuvę, kuri išlaikys vandens temperatūrą nepakitusią ilgą laiką.

  • NEPERŠLAMPAMAS KREPŠYS

Plaukiant irklente greičiausiai norisi pasiimti užkandžių, kad išalkus būtų kuo pasistiprinti. Ir visgi, tai ne vienintelis daiktas, kurį rekomenduojame pasiimti su savimi plaukiant. Nemažiau svarbu su savimi pasiimti ir kepurę, net jei išplaukiant saulės nematyti, tačiau ji gali bet kuriuo metu pasirodyti, tad labai svarbu saugoti save nuo perkaitimo. Nepamirškite ir būtiniausių vaistų, įsitikinkite, kad turite reikiamus vaistus nuo alergijos, tokios kaip vabzdžių įkandimai, ar nuo kitų sveikatos sutrikimų. Kepurę, kaip ir kremą nuo saulės bei užkandžius, rekomenduojame susidėti į neperšlampamą krepšį, kurį užsegę taip pat užkiškite už krovinio tvirtinimo virvių esančių irklentės priekyje.

Prieš plaukimą įsitikinkite, ar krepšys tikrai sandarus, kai kurie krepšiai netgi turi atskirą skyrių elektronikos prietaisams ir raktams, tad įsigiję kokybišką neperšlampamą krepšį galėsite su savimi pasiimti net ir telefoną. Pastarąjį labai rekomenduojame pasiimti, net jei norite atitrūkti nuo kasdienybės ir pabėgti nuo darbų, kadangi tai dar viena saugumo priemonė. Esant reikalui telefonu galėsite susisiekti su artimaisiais, išsikviesti pagalbą ar pasiklydus rasti kelią atgal.

Telefoną stenkitės dėtis į krepšį pačioje pabaigoje, ant visų kitų jau sukrautų daiktų, kad esant reikalui, galėtume greitai jį išsitraukti ir nereikėtų kuistis tarp visų kitų krepšyje esančių daiktų.

Jūsų saugiam pasiplaukiojimui irklentėmis rekomenduojame:

RED ORIGINAL VANDENIUI ATSPARUS KREPŠYS (10L)

Šis vandeniui atsparus krepšys apsaugos jūsų daiktus nuo vandens, dulkių ar smėlio. Laikykite daiktus saugiai bei sausai visos kelionės metu.

Visi krepšiai turi vidinę užsegamą kišenę svarbiausiems daiktams, kuri dar labiau apsaugo daiktus nuo vandens poveikio.

Užvyniojami hermetiniai maišai yra trijų dydžių (10L, 30L, 60L), tad galite išsirinkti būtent tokį, kuris bus patogiausias jūsų kelionėms.

NAUJAUSI ĮRAŠAI
bottom of page