top of page

Saugus irklenčių (SUP) sportas

Irklenčių sportas vis labiau populiarėja tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Vienas Iš faktorių, lemiančių tokią tendenciją, - lengvumas. Irklenčių sportu gali mėgautis tie, kurie niekada nėra bandę jokių kitų vandens sporto šakų. Pasirinkus tinkamą įrangą, galima džiaugtis maloniu slydimu vandens paviršiumi be jokio ypatingo išankstinio pasiruošimo. Tačiau net jei irklenčių sportas iš pirmo žvilgsnio nėra sudėtingas, jis, taip pat kaip ir kiti vandens sportai, gali būti pavojingas. Deja, malonumas, patiriamas stovint ant vandenį rėžiančios irklentės, kartais nustumia į šalį mintis apie saugumą, kuris vandens sporte yra itin svarbus. Šiame straipsnyje aprašome pagrindinius saugumo reikalavimus ir patarimus skirtus irkluotojams, norintiems sportu mėgautis saugiai ir maloniai.


Auksinė taisyklė – saitas.


Pati svarbiausia saugumo taisyklė, kurią turi žinoti kiekvienas, tiek pradedantysis, tiek pažengęs irkluotojas yra saito dėvėjimas. Nepaisant to, ar irklente plaukiate ežere, upėje ar jūroje, privaloma būti prisitvirtinus prie irklentės saitu. Tais atvejais, kai žmogus įkrenta į vandenį nuo irklentės (tai gali atsitikti dėl įvairiausių priežasčių), irklentė kritimo metu įgauna inerciją, kurios dėka ima plaukti tolyn nuo irkluotojo, o esant vėjui, plaukti dar greičiau. Net ir nesant sudėtingoms oro sąlygomis, nepritvirtinta irklentė vos per kelias sekundes gali atsidurti už dešimties metrų nuo irkluotojo. Tokiu atveju, neturint labai gerų plaukimo įgūdžių ir fizinio pasirengimo, pavyti lentą gali tapti labai sunku, iškyla pavojus asmens gyvybei. Rizika nuskęsti dar labiau padidėja, jeigu kritimo nuo irklentės priežastis buvo patirtas nuovargis po ilgo irklavimo ar perkaitimas esant karštai vasaros dienai.


Visų šių nemalonumų galima išvengti paprasčiausiai užsisegant ant kojos saitą dar prieš užlipant ant irklentės. Kritimo nuo lentos atveju, saitas paprasčiausiai neleidžia irklentei atitolti nuo jūsų. Šiuo atveju kad ir kokia buvo kritimo priežastis - nuovargis, sustiprėjęs vėjas ar tiesiog prarastas balansas, irklentė bus prie pat jūsų ir vos išnirę galėsite užtikrinti savo saugumą už jos laikydamiesi. Verta paminėti ir tai, jog jūsų patirtis irklenčių sporte nesumažina rizikos nuskęsti, todėl saitą turi dėvėti tiek pradedantysis irkluotojas, tiek profesionalas.


Gelbėjimosi liemenė – būtina priemonė?


Ko gero visiems žinoma apsaugos priemonė pramogaujant vandenyje yra gelbėjimosi liemenė. Asmenys, kurie nemoka plaukti būtinai turėtų dėvėti liemenę ir plaukiant irklentėmis. Taip pat ji yra rekomenduojama ir tiems, kurie ne itin pasitiki savo plaukimo įgūdžiais. Pastarieji irkluotojai dėvėdami gelbėjimosi liemenę jaus mažesnę baimę įkristi į vandenį, todėl ir lengviau atsipalaiduos bei labiau mėgausis plaukimu.


Tačiau asmenims, turintiems gerus plaukimo įgūdžius, liemenė nėra būtina. Šiuo atveju, įgudusiems plaukikams ši saugumo priemonė nepagelbės, netgi labiau sutrukdys, nes įkritus į vandenį su liemene ant irklentės užlipti gali būti sudėtinga dėl ant krūtinės esančio papildomo storo sluoksnio. Be to, nuomos versle naudojamos, universalios liemenės dažnai trukdo gerai atlikti yrį, tad tiems irkluotojams, kurie nori kokybiškai mėgautis irklenčių sportu saugiai ar plaukioti vėsesniu oru, kuomet šaltas vanduo yra papildomas rizikos veiksnys, siūlome rinktis specialiai irklenčių sportui skirtomis liemenėmis. Jos įprastai būna tvirtinamos ties juosmeniu ir visiškai netrukdo judėti irkluojant ar atliekant sudėtingus manevrus.



Oro sąlygos – į kokius ženklus reikėtų atsižvelgti?


Didžiausią riziką keliantis oro veiksnys irklenčių sporte yra vėjas. Pakilęs vėjas gali pakeisti vandens paviršių padarydamas jį banguotu ir nelygiu, o taip pat ir sukelti labai daug pasipriešinimo irkluojant. Dar prieš ruošiantis išplaukti, pirmiausia reikėtų pasitikslinti vėjo stiprumą ir kryptį. Esant stipresniam nei 6 metrų per sekundę vėjui nepatyrusiems, nemokantiems teisingos irklavimo techinikos asmenims ant irklentės lipti nevertėtų, nes taip tik sukelsite pavojų sau, o jei plaukiate ne vienas(-a), ir aplinkiniams. Svarbu atkreipti dėmesį ir į vėjo kryptį. Esant stipresniam vėjui, visuomet patartina pirmiausia irkluoti prieš jo judėjimo kryptį, o tik poto pavėjui. Priešingu atveju vėjas jus nuneš labai toli ir parplaukti atgal prieš stiprius gūsius gali tapti labai sunku ar net neįmanoma.


Be vėjo taip pat svarbu įsitikinti, jog neartėja audra, žaibai. Jei horizonte matote žaibus, plaukti jokiu būdu nederėtų nei pradedantiesiems, nei patyrusiems irkluotojams, nes irklas, kurį naudosite trauks žaibą lyg žaibolaidis. Perkūnijai praėjus reikėtų palaukti dar bent 30 minučių, jog įsitikintumėte, kad žaibavimas tikrai baigėsi. Jei nutiktų taip, kad audra užklumpa esant ant vandens, irklą reiktų palikti vandenyje ir atsigulus ant pilvo plaukti į saugiausią vietą rankomis.


Irkluokite su draugais


Plaukimas irklentėmis su draugais, kolegomis ar artimaisiais ne tik suteikia daugiau džiaugsmo, bet ir yra saugesnis. Niekuomet negalite žinoti, kas blogo gali atsitikti, todėl draugai irkluodami šalia taip pat padės užtikrinti saugumą ir pagelbės nelaimės atveju.



Irklenčių sporto saugumo patarimai:

  1. Visada dėvėkite saitą. Nesvarbu kokios yra oro sąlygos, kokiam vandens telkinyje plaukiate ir kaip labai patyręs esate. Kritiniu atveju saitas gali išgelbėti jūsų gyvybę.

  2. Jei nemokate plaukti, nesijaučiate drąsiai bei esant neramioms oro sąlygoms dėvėkite gelbėjimosi liemenę.

  3. Prieš išplaukiant visuomet įsivertinkite vėjo stiprumą ir kryptį. Esant stipresniam nei 6 m/s vėjui pradedantiesiems irkluotojams plaukti nereikėtų.

  4. Niekuomet neplaukite žaibuojant.

  5. Plaukite irklente su draugais ar kolegomis.

  6. Visuomet būkite būdrūs jau būdami ant vandens. Jei pastebite, jog vėjas sparčiai stiprėja ar girdite perkūniją, saugiausia būtų grįžti į krantą.

NAUJAUSI ĮRAŠAI
bottom of page