top of page

5 patarimai saugiam laisvalaikiui ant irklenčių su vaikais

Prasidėjusi vasara ir atšilę orai suteikia puikią galimybę praleisti daugiau laiko lauke mėgaujantis poilsiu su sau artimais žmonėmis. Vienas iš linksmų ir įdomių būdų praleisti laiką kartu - tai pasiplaukiojimas irklentėmis su vaikais.

Užsiimant vandens pramogomis šeimos saugumas yra itin svarbu, tad dalinamės patarimais, kad pirmą kartą sugalvojus plaukti irklente, pramoga būtų smagi ir saugi.

1. ĮSITIKINKITE, KAD VAIKAS ANT IRKLENTĖS JAUČIASI UŽTIKRINTAI

Prieš užkeliant vaiką ant irklentės vandenyje, leiskite jam užlipti ant apverstos irklentės sausumoje, įsitikinkite, kad vaikas jaučiasi užtikrintai ir žino, kaip taisyklingai stovėti ant irklentės. Jei vaikas yra jaunesnis, užsikelkite jį ant savo irklentės šalia kranto ir palaukite, kol jis pasijus patogiai, nebijos. Keletas svarbių saugumo patarimų, į kuriuos svarbu atsižvelgti prieš lipant ant irklentės:

  • Įsitikinkite, kad vaikas niekuomet nebūtų paliktas vienas, tiek būdamas vandenyje tiek ir su irklente ant vandens.

  • Jei vaikas plaukia ant atskiros irklentės, neleiskite jam nuplaukti toliau, nei galite jį pasiekti vos keliais irklo yriais.

  • Prieš plaukdami, patikrinkite orų prognozes. Jei plaukimo metu pranašaujami permainingi ir vėjuoti orai, rekomenduojame plaukimą nukelti į kitą dieną.

  • Informuokite artimuosius, kada planuojate išplaukti ir kada grįžti, kad žinotų, kur esate.

2. ĮVERTINKITE VAIKO PLAUKIMO ĮGŪDŽIUS

Jeigu vaiko plaukimo įgūdžiais nesate užtikrinti, tuomet jis ant irklentės turėtų lipti su gelbėjimosi liemene. Taip pat itin svarbu įsitikinti, kad gelbėjimosi liemenė būtų tinkamo dydžio ir užsegta teisingai. Dalinamės video, kuriame išsamiai papasakota, kaip taisyklingai užsidėti gelbėjimosi liemenę: https://www.youtube.com/watch?v=5ty2azcWoP4

3. PIRMAM PLAUKIMUI RINKITĖS RAMESNĮ VANDENS TELKINĮ

Plaukdami su irklente pirmąjį kartą pasirinkite ramesnį vandens telkinį, kuriame mažiausia tikimybė susidurti su bangomis, venkite labai sraunių upių ar seklių vandens telkinių. Lygaus paviršiaus vandens telkiniai padės mažiesiems greičiau priprasti prie irklentės ir jaustis saugiau bei užtikrinčiau. Plaukimo pradžioje pasisodinkite vaiką irklentės priekyje arba kuo arčiau savo kojų. Būkite pasiruošę bet kokiam netikėtam vaiko judesiui ir įsitikinkite, kad ant irklentės stovite tvirtai.

Atidžiai susiplanuokite maršrutą. Jei plaukiate upe ir žinote, kad ja turėsite grįžti, rinkitės tokį maršrutą, kad į priekį plauktumėte prieš srovę, o atgal - pasroviui. Tokiu būdu jau pavargus nereikės eikvoti daug jėgų ir srovė padės parplaukti atgal. Plaukiant kituose telkiniuose visuomet atkreipkite dėmesį į vėjo kryptį, rinkitės tokį maršrutą, kad grįžtant plauktumėte pavėjui.

4. IŠMOKYKITE VAIKĄ SAUGAUS KRITIMO

Svarbu nepamiršti, kad visuomet išlieka galimybė, jog plaukiant kas nors iš šeimos narių įkris į vandenį. Ir nesvarbu ar kritimas bus tyčinis ar neplanuotas, tačiau įsitikinkite, kad visa kartu plaukianti šeima žino, kaip elgtis kritimo atveju.

Žinoma, krentant ne visuomet galima spėti nuspręsti, kaip tinkamai kristi, tačiau bus saugiau, jei vaikai iš anksto žinos, kad kristi į vandenį reiktų lentos šone ir nesiremiant rankomis į irklentę, tokiu būdu bus išvengta galimų sužeidimų. Prieš plaukiant, vaikai taip pat turi mokėti užlipti ant irklentės, kada kojomis nesiekia dugno, technika nėra sudėtinga, tačiau būtina prieš plaukiant toliau nuo kranto pasipraktikuoti.

Deja, kartais sužeidimų išvengti nepavyksta, tad rekomenduojame su savimi turėti pirmosios pagalbos rinkinį.

5. ATSIPALAIDUOKITE IR MĖGAUKITĖS

Plaukimo metu svarbu nepamiršti atsipalaiduoti ir gerai praleisti laiką. Plaukdami su vaikais, atkreipkite jų dėmesį į gražius gamtos vaizdus ar architektūrą, leiskite įmerkti rankas ir kojas į vandenį arba kartu skaičiuokite, kiek pamatėte vandenyje žuvų. Esant progai, kai plaukiate su vaiku ant vienos lentos, duokite jiems progą pairkluoti. Tokiu būdu vaikai labiau atsipalaiduos, bei galės pasimėgauti plaukimu.

Jūsų saugiam pasiplaukiojimui irklentėmis su šeima rekomenduojame:

TIES JUOSMENIU TVIRTINAMA PRIPUČIAMA GELBĖJIMOSI LIEMENĖ (PFD)

Tai itin svarbus aksesuaras vandens sporto pradedantiesiems bei mėgėjams. Pripučiama gelbėjimosi liemenė - diržas sukurtas taip, kad būtų patogus dėvėti ir laisvai judėti, yra žymiai patogesnis už įprastas gelbėjimosi liemenes.

Greitai ir lengvai išsiskleidžianti, lengvai pripučiama, atitinkanti aukščiausius ISO kokybės standartus, gelbėjimosi liemenė padės žmogui išlikti vandens paviršiuje.

NAUJAUSI ĮRAŠAI
bottom of page